Välj en sida

Denna vecka kommer vi att försöka förklara varför bakåtlänkar (backlinks) är bra. Vi kommer även ge ett par tips om hur du kan bygga bakåtlänkar till din hemsida!

bakåtlänkar

Om du inte redan visste så är bakåtlänkar mycket betydelsefullt när det kommer till sökmotoroptimering. För att ranka bra är det ett måste att ha andra hemsidor som länkar till din hemsida eftersom det skapar trovärdighet och relevans i sökmotorernas ”ögon”.

Hur man kan skaffa sig backlinks

Det finns många sätt att skaffa bakåtlänkar till din hemsida men det bästa sättet är att naturligt låta andra hemsidor länka till dig. Genom att skriva bra artiklar och ha klart innehåll på din hemsida kan du få andra sajter att vilja länka till dig. Andra metoder som att öppna nya separata bloggar och länka funkar även också men då måste de bloggarna få styrka som kan ta lite tid. SEO kräver tålamod… Vissa använder sig av ”blackhat metoder” för att få länkar genom att köpa länkplatser på andra hemsidor men om du använder dig av sådana metoder måste du vara riktigt försiktig för att inte bli flaggad som spam.

Guest posting

En annan mycket bra metod för att skaffa sig länkar är att skriva artiklar och texter som du senare erbjuder andra befintliga bloggar att publicera i utbyte mot att du får ha en eller flera länkar till din hemsida i artiklarna. Denna metod är effektiv då den är gratis och snabbare i de flesta fall än de andra ”vita” metoderna.

Bakåtlänkar med ankartext

Vad är en ankartext?

Ankartext är texten som över en länk. Ett exempel på en ankartext är ”vår startsida”, så om du skulle klicka på texten kommer du till Weit ITs startsida.

Varför används ankartexter och hur hjälper det?

Ankartexter kan vara användbart för sökmotorerna att få en uppfattning om vad sidan som länkas till handlar om. Att använda ankartexter i bakåtlänkarna hjälper därmed att skapa relevans till vissa nyckelord du vill ranka på. När vi får baklänkar till denna hemsida skulle det vara optimalt att ha ”webbyrå” eller ”hjälp med SEO” exempelvis.

Interna länkar

Det är viktigt att även använda interna länkar på din hemsida så att du kan referera runt till andra artiklar. Att länka internt skapar också relevans för vissa sidor om du använder ankartexter samt kan du skicka vidare ”styrka” från en sida till en annan om du länkar till andra artiklar på din hemsida. WordPress tillägget Yoast SEO hjälper dig även att ge förslag till artiklar inom din hemsida att länka till när du skriver ett inlägg. Tänk också på att du inte ska lägga in allt för mycket interna länkar eftersom det kan flaggas som spam hos sökmotorerna så håll dig till att länka det mest relevanta!

Vill du läsa mer om hur du kan bygga länkar rekommenderar vi att du går in på yoasts hemsida: https://yoast.com/tag/link-building/